Shanghai er et yndet sted for utlendinger. Blant byens totale befolkning på 20 millioner (!) mennesker, så finnes det rundt 200,000 med utenlandsk pass. Nordmenn er ikke veldig godt representert, men det finnes både en del norske større selskaper representert samt at det er en del norske studenter som har bosatt seg på Kinas østkyst.

Et bilde jeg tok av Shanghai på natterstid. Foto: Reisetilkina.com
Et bilde jeg tok av Shanghai på natterstid. Foto: Reisetilkina.com

Det å få tak i leilighet i Shanghai er ikke alltid like lett – det vet jeg alt om.

Her er en guide til deg som ønsker å leie leilighet i Shanghai over en lengre periode (for en kort periode vil jeg anbefale enten et hotellopphold via Hotels.com eller prøve å finne noe på Airbnb.com).

PS! Denne artikkelen er skrevet på bakgrunn av at jeg har bodd i Shanghai i fire år, og på den tiden bodd i tre forskjellige leiligheter. Med andre ord: jeg vet veldig godt hvilke fallgruver man kan falle i når man prøver å finne leilighet i Kina.

1. Finn deg et seriøst eiendomskontor

Det finnes nok av eiendomskontorer i Shanghai, men de aller færreste har engelskspråklig mannskap. Jeg har spesielt ett godt eiendomskontor å anbefale for deg som ønsker å se på litt dyrere alternativer (passer ikke så veldig godt for studenter, men er perfekt for expats):

Townscape housing er et amerikanskeid eiendomskontor med ansatte fra hele verden, for eksempel Frankrike, USA og Tyskland. Jeg brukte selv dette kontoret og fikk meg en fin leilighet sentralt i Shanghai. De vil, i likhet med alle andre eiendomsmeglere, prøve sitt ytterste for å få til den beste avtalen for dem selv, men de er enkle å både kommunisere og forhandle med.

SmartShanghai

Den største nettsiden for utlendinger som prøver å finne bolig i Shanghai heter Smartshanghai.com. Mange av leilighetene som legges ut blir lagt ut direkte av andre utlendinger, noe som faktisk er en fordel. Jeg har veldig blandede erfaringer med Smartshanghai.

Det er uten tvil den største og sterkeste databasen for å finne leiligheter i Shanghai, men samtidig er det mange lugubre eiendomsmeglere der ute.

En kompis av meg kom over en fin artikkel om å leie leiligheter i sør-øst-asia. Den anbefales på det varmeste. Her gikk fire stykker sammen om å gi spesifikke råd til nordmenn som flytter til Asia.

Hva skjer hvis man ikke finner et seriøst eiendomskontor?

Hvis du har en dårlig landlord i Kina kan du fort være i trøbbel. Her er noen av tingene som har skjedd meg og/eller noen av mine kamerater:

– En kontrakt som sier at landlord kan kaste deg ut når som helst, på et par dagers varsel (dette er noe som faktisk skjer i Kina – ikke vær naiv).

– At de tar hele depositumet ditt på et håpløst grunnlag som du ikke skjønner noe av.

– Utenlandske studenter ender veldig ofte opp med å betale overpris for en leilighet man deler sammen med andre utlendinger. Når man ikke kjenner boligmarkedet eller hva som er vanlig pris, så vil man ofte bli utsatt for svindel.

– Smartshanghai har faktisk skrevet en egen artikkel om alle svindelforsøkene som blir gjort på boligmarkedet i Shanghai. Det er en artikkel du i aller høyeste grad bør lese dersom du er litt usikker på hva du ikke skal gjøre når du finner leilighet i Shanghai.

For all del: hold deg unna selskapet SHINIJIA (shinijia.com). De er kjent for å svindle mange av studentene i Shanghai.

2. Vær beredt på å prute.

money-938269_960_720
Når du har fått kontaktet eiendomskontoret, så har de etter all sannsynlighet flere alternativer tilgjengelig for deg. Du skal neppe gå for det ”første og beste” – i hvert fall ikke når det gjelder pris. Et vanlig slingringsmonn på slike forhandlinger er 10 % på både ”agent fee” og på husleien hver måned.

En ”agent fee” er en fastsatt sum som man skal betale eiendomskontoret ved innflytting slik at de fikser alt av internett, rengjøringskone pluss alt det andre praktiske man trenger som utlending i Kina. Det kan virke som sure penger når man betaler dem, men jeg følte i hvert fall at jeg fikk valuta for pengene etter å måtte ha hjelp med tusen ting de første ukene i Kina.3. Utflytting.

Når du flytter ut, så avleverer du nøklene, får depositumet tilbake og sier takk og farvel. Det er vanlig i Kina at man får tilbake hele depositumet med mindre det er noen spesielle ting som er ødelagt.

Jeg har i hvert fall aldri opplevd at noen av mine venner har fått inndratt depositumet.

Hvis du nå skal flytte til Shanghai, så har jeg en siste melding: gled deg!

9 KOMMENTARER

 1. Det finnes ikke noe bedre selskap i Shanghai å leie fra enn Townscapehousing. De er gode på:

  – Fikse leiligheter
  – Finne leiligheter
  – Ikke ta en for høy pris
  – God kommunikasjon med landlord
  – Generell service

  Jeg prøvde å ta kontakt med et par kinesiske landlords direkte som hadde begrenset med engelskkunnskaper og det var ikke en særlig god opplevelse. Hadde alt for lite muligheter til å gjøre en god deal og følte egentlig at det eneste de var ute etter var kjappe penger. Leilighetsmarkedet i Shanghai er ytterst spesielt og nærmest kun for «spesielt interesserte» hvis man tar kontakt med et lokalt eiendomskontor i stedet for de større eiendomsbyråene.

  • Hei Per,

   dessverre er det en del nordmenn som kommer ned dit og ikke vet hvor de skal starte. Sannsynligheten for at man blir svindlet og signerer noen papirer man ALDRI burde ha signert er ganske stor.

   Sånn ender dessverre boligjakten for mange utlendinger i Shanghai.

   Godt å høre at du var fornøyd med Townscape.

   mvh
   Amund

 2. Har selv kun gode erfaringer med det selskapet. Og de dekker faktisk nærmest hele eiendomsmarkedet i Shanghai. Skal man leie leilighet, så er det viktig at man har så mange alternativer å velge mellom som overhodet mulig.

  De fleste eiendomsselskapene vil naturligvis bare vise deg de dyreste leiligheten først som de ikke får utleid, for deretter å gå opp i kvalitet og ned i pris når de skjønner at du ikke gidder den type behandling lengre. Men med townscapehousing (og sikkert flere) opplevde jeg å bli vist relevante leiligheter med en gang.

  • Hello,

   I don´t know why you feel that we have anything to do with animal care. Might have ended up in the wrong website.

   Regards,
   admin

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.