Om du skal på reise til Kina og tenker at du skal få i deg masse næring og deilige retter, så må du nesten tenke deg om igjen. En normal kineser vil få i seg mye mindre næring enn det vi er vandt til i løpet av en dag, så utvalget på supermarkedet er ikke akkurat det største hva angår rugbrød og havregryn. Ris, lettkokt pasta og loff er gjengangere. Det kinesiske folkeslaget har ikke noen høy BMI, men får i seg mye mindre næring enn det vi gjør.

Typisk kinesisk måltid – ris med tilbehør. Foto: porah

Skal du gjøre et forsøk på å få i deg samme næringen som du gjør her hjemme, så er det en del ting som selges på de aller fleste kinesiske restauranter;

– Svinekjøtt med ris
– Fisk i diverse sauser
– Grønnsaker eller grønnsakssuppe
– Forskjellig type koteletter

Det skal ikke sånn veldig mye til å balansere kostholdet ditt på et nogenlunde normalt nivå dersom du er innstilt på å møte en helt ny matkultur. Kjøtt fra dyr og fisk er noe som er internasjonalt anerkjent, så du kommer ikke akkurat til å sulte ihjel selv om du møter på nye matretter. Et tips er å gå i de virkelig store supermarkedene i storbyene – her finner du en del vestlig mat.
«Gjerrige» på kjøttet og laber kjøttkvalitet

Nå som jeg har bodd i Kina i snart fem år kan jeg med hånden på hjertet si at jeg har «knekt koden». Mye av den næringen man får i seg i Norge baserer seg på kjøtt. Det er kanskje ikke godt for klimaet, men det er en meget effektiv måte å få i seg mye næring på.

I Kina er det annerledes.

Hvis man går inn på en gjennomsnittlig kinesisk restaurant og bestiller «牛肉米饭» (Biff og ris), så er det ikke mer enn 10 % av retten som faktisk er kjøtt. Men hvis man skulle bestilt en lignende rett på en kinesisk restaurant i Oslo, så ville man jo forventet at minst 30 % av retten skulle være kjøttbasert?

Dårlig kjøttkvalitet

Det at Kina er et land i utvikling er det ingen tvil om. Og det kan helt klart settes i sammenheng med at ikke alle har råd til å spise kjøtt til hvert eneste måltid. Men det kan kanskje også være positivt. Kjøttkvaliteten på mange av de kinesiske restaurantene jeg har spist på har vært så dårlig at jeg helt seriøst ikke vet hva jeg har spist.

Som turist i Kina skal man være utrolig påpasselig med hva man dytter i seg. Det kan helt klart være sjarmerende å spise på en liten gaterestaurant «der de lokale spiser«, men vær veldig varsom med hva du får i deg.

På generelt grunnlag kan jeg si at kjøtt av høy kvalitet serveres på restauranter der prisnivået ikke ligger særlig langt unna norske standarder.

Bilder fra kinesiske restauranter

Tenkte å dele et par bilder med dere som jeg selv har tatt i Kina. Dette er riktignok på noen restauranter hvor man skal betale rundt 100 yuan (120-140 norske kroner) per mann per måltid:

Dry Pot-restaurant

Hvis du ikke kjenner til konseptet «dry pot», så er det på tide. Man bestiller en haug med ingredienser som kokken «sauser sammen» til en stor gryte. Under gryten er det en tent gassbeholder eller et telys som holder maten varm mens man sitter sammen i en gruppe og spiser av samme gryte.

Fantastisk!

Bilder:

Koreansk BBQ

«Korea, sa du? Trodde dette var Kina!?»

Joda, men Koreansk Barbecue er svært populært i de større byene i Kina. Shanghai, Beijing, Shenzhen og Guangzhou har alle flusst av slike restauranter. Konseptet er enkelt: det ligger en grill midt på bordet. Man bestiller det kjøttet man vil ha, og både ris & grønnsaker blir servert «gratis» av betjeningen.

Sånn ser det ut:

Er du sulten nå? 🙂
LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.