Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


For et par år siden ble det slått stort opp i norske medier at kinesiske bedrifter har begynt å sy bunader. Og mer bensin ble helt på bålet da det viste seg at mange nordmenn har benyttet seg av tilbudet. En original norsk bunad ligger på minst 20,000 kroner med alt tilbehøret, og med den prislappen er det ganske normalt at folk begynner å se seg om etter billigere alternativer.

Hvis man skal ha sydd bunaden sin i Norge, så virker det som at man minst skal regne med å betale 70,000 kroner – og da kommer tilbehøret i tillegg.

Er det etisk riktig å kjøpe bunad fra Kina?

Tja. Du vil finne nordmenn som både mener at det er etisk forkastelig, og de som mener at det ikke er noe problem i det hele tatt. De aller fleste vil forstå at man ikke får like god kvalitet om man kjøper fra Kina sammenlignet med en bunadsbedrift i Hardanger som har sydd norske bunader i 20 år.

Allikevel får man det man betaler for. Og for all del: dette er vel et plagg man kun bruker èn gang i året?

Hvor kan man kjøpe bunad fra Kina og hva koster det?

Det skal ikke særlig mye fantasti til for å finne noen søkeord via Google som leder deg til noen aktuelle nettbutikker. Selv har jeg egentlig ingen interesse i å linke til noen av dem, men du finner dem nok hvis du leter litt.

Ettersom jeg bor i Kina prøvde jeg et simpelt søk på ordet «bunad» i den kinesiske appen Taobao (som er eid av Alibaba).

Der dukket dette søket opp:

Billig barnebunad fra Kina. Foto: Reisetilkina.com, skjermbilde fra Taobao

Her kan man altså få en bunad til barn for under 100 RMB (120 norske kroner). Hvis du skal ha et lignende plagg sydd i Norge, så vil du nok legge deg på minst opp mot 1000 kroner. Det er kanskje ikke etisk riktig å kjøpe bunad fra Kina, men man sparer beviselig mye penger på å gjøre det.
LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.