Trening og sport i Kina




Jeg har tidligere publisert en artikkel som omhandler hvilke sporter og idretter kineserne finner det interessant å se på. Det er en artikkel som kan bli lest ved å trykke her. Men denne artikkelen handler om noe helt annet: nemlig hvilke sporter den vanlige kineser liker å utøve på daglig basis.

Hvordan holder kineserne seg i form?

Trening og sport i Kina er en stor del av kinesernes hverdag. Tar du deg en rusletur i Beijing, Shanghai eller noen av de andre større byene vil du merke at folk både sent på kveld og tidlig på morgen vil drive med aktivitet langt ut over det som er vanlig her hjemme i Norge.

Yoga-liknende øvelser utføres i plenum midt på gaten, noe som er et ganske vakkert og interessant syn. Trening i Kina er en stor del av hverdagen, og også en grunn til at kineserne har en relativt god helse. Dette kommer jeg tilbake til senere i artikkelen.

Når det kommer til sport som utøves, så er sjakk veldig populært i Kina. Det er ikke bare en myte om at kineserne har høy IQ og driver med brettspill. I tillegg er såkalt «ping-pong» ( 乒乓球 ), eller bordtennis en veldig populært sport – spesielt i det nordlige Kina. Så her kan du få utfordret deg med eldre legender i en park nær Beijing om du tør. Men ikke sats penger.

Gambling er (heldigvis) ulovlig i Kina.

Dette er et bilde av kameraten min da vi dro på Ping Pong-klubb i Kina. Det kostet oss 20 RMB (24 kroner) i timen og var inkludert både baller og rackerter:

Klar til ping-pong i Kina.

Trener kinesere på vanlige treningsstudio?

Når det kommer til klassiske treningssentre, så er det ikke så mange av dem. Hovedsaklig er de knyttet opp mot hotellene som finnes, da det mest er europeere og amerikanere som er opptatt av denne type trening. Svømming er dog en idrett som er svært populær i Kina, i tillegg til turn.

Du vil kanskje ikke tro det, men et medlemsskap på treningsstudio er faktisk dyrere i Kina enn det er i Norge. De fleste sentre har til og med ansatt egne selgere som prøver å pushe på deg personlig trener-timer og det som verre er i det sekundet du tegner medlemsskap.

Dette er det eneste bilde jeg har av et treningssenter i Kina (beklager på forhånd):

Fra mitt lokale treningssenter i Shanghai. Foto: Reisetilkina.com

Betydningen av å ha sommer-OL i Kina

I 2008 hadde Beijing sommer-OL, og verden fikk se et helt spektakulært åpningsshow.

OL var nok med på å få mer og mer folk til å bli interessert i sport og trening i Kina. Så får vi bare håpe at vinter-OL i 2022 vil ha den samme effekten på kineserne. Ville vært kult å sett Kina bli en stormakt i skiskyting og skihopp! 🙂

Klassisk dans i gatene

Hver dag samles den eldre generasjonen (mest damer i 50-60-årene) til en felles dans i parker. De har med seg høyttalere som, beklager uttrykket, «spyr ut» tradisjonell kinesisk musikk.

Dette er sånn det ser ut:




LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.