Hvordan er kollektivtrafikken i Shanghai?

Shanghai er en by med 25 millioner innbyggere. I en slik by er man helt avhengig av et velfungerende kollektivtilbud for at ting skal fungere. Dette er en artikkel som forklarer deg hvordan du kan komme deg rundt i Shanghai uten å bruke taxi.

Hvilke transportmidler finnes i Shanghai?

Kun buss og subway. Det finnes ingen trikk som går over bakken. Skal du komme deg fra A til B med offentlig transport, så er det bare T-banen og buss som er alternativene.

Hvordan bruker man T-banen i Shanghai?

Først og fremst: dette er t-bane-nettverket i Shanghai:

Shanghai Subway-kart.

En ting det kan være verdt å merke seg er at begge flyplassene (Hongqiao og Pudong) ligger på hver sin linje av Linje 2 (den grønne).

Hvordan kjøpe billetter?

Bruke T-banen i Shanghai er enkelt når du forstår systemet. Alle stasjonene har flere innganger som er merket med den store røde bokstaven M på gatenivå slik at du lett kommer deg frem.

Billetter blir kjøpt på T-banestasjonen, enten i en billettluke eller på en maskin. Kostnadene varierer 2-5 RMB (1,80-4 norske kroner) avhengig av hvor langt du reiser. Billettenmaskinene er gode for å unngå køene i billettlukene. RMB-mynter er nødvendig for å ta i bruk maskinene. Ved kjøp på maskiner, må du trykke på knappen for verdien av billetten før du setter pengene i maskinen. Ellers vil pengene falle ut, og maskinen vil synes å være ute av drift.

Behold billetten gjennom hele turen din. Du trenger den når du går av.

Ikke regn med å få sitteplass!

Du vil vanligvis måtte stå i og med at de fleste seter vil bli tatt på første stoppested. Når du går av vil du gå gjennom et annet telleapparat, bruke din billett for å komme gjennom og billetten vil bli igjen i telleapparatet. Da har du brukt opp denne billetten.

Kollektivtrafikken i form av T-banen og stasjonene oppfattes som rene, moderne og vanligvis pålitelige. Stasjonene og togene er godt opplyst og trygge – med unntak av en og annen lommetyv.

Shanghais undergrunnsbaner er en ekstremt enkel måte å reise rundt på i viktige og interessante områder i Shanghai. Ferierende vil tenke at Shanghais T-bane er en enkel og praktisk måte å reise i Shanghai på.
Hvordan tar man buss i Shanghai?

Skal man ta buss, så er man helt og holdent avhengig av to ting:

1) At man har mynter.
2) At man kjenner til navnet på stoppestedet på kinesisk.

I motsetning til subwayen er det altså ingen engelsk service på bussene. Alt som sies over høyttaleranlegget går på mandarin – og det finnes rett og slett ikke informasjon på engelsk overhodet. Dette gjør det vanskelig for turister å benytte bussnettet i Shanghai.

Myntene?

Vel, de er man avhengig av for å få betalt. Alle bussreiser i hele Shanghai har en fastpris på 2 RMB (2,5 norske kroner) – og da kan man reise så langt man overhodet vil. Men myntene dyttes inn i en maskin når man stiger på bussen, og bussjåføren har aldri vekslepenger.
LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.