For å lære deg kinesisk er det en del spørsmål som må besvares av deg. Først og fremst er fremgangsmetode svært viktig når du skal lære et nytt språk. Du må ha en strategi i stedet for å plukke opp ett ord der og ett ord her.

Denne artikkelen er skrevet av en som har lært seg kinesisk gjennom kurs på universitetet samt egenlæring hjemme over en lengre periode. Jeg fokuserte på mandarin talespråk uten å prøve meg på skriftspråket.

Oppdatering 2019: Nå skal det riktignok sies at jeg også har begynt å lære meg kinesisk skriftlig, men artikkelen er skrevet før den tid.
Kinesiske tegn er uforstående for oss nordmenn. Foto: mzacha

Så – hvilken strategi skal du kjøre?

Du har flere alternativer. Det beste er selvfølgelig å flytte til Kina, da du lærer deg kinesisk naturlig. Men det er ikke den mest lønnsomme modellen om du kun skal lære deg et nytt språk og ikke ha noen andre relasjoner til Kina.

Har flusst med studiekamerater som tok seg to eller tre semestere i Kina og kunne flytende mandarin i etterkant.

Kjøp et produkt som lærer deg kinesisk på en kjapp og fin måte. Det finnes nok av programmer som kan få deg til å forstå talemåte og bokstaver. Mange av dem er online til en gunstig pris.

Om du ikke ønsker å bruke penger nå i starten, så vil jeg anbefale deg å sjekke ut en del Youtube-videoer. Du kan for eksempel søke på «learn basic chinese» på Youtube og finne en del gode videoer med «native speaking» kinesere.

Anbefalt lommeordbok

Det som var et «must» for meg var å skaffe meg en (svært billig) lommeordbok på norsk-kinesisk som hjalp meg med å slå opp ord og klare å lese dem på Pinyín (med vestlige bokstaver).

Jeg vil absolutt anbefale denne lommehåndboken hos HaugenBok for å praktisere. Den er veldig fin å ha og inneholder ikke bare oppslagsord på norsk-kinesisk, men også gode fraser som du trenger i hverdagen når du skal snakke med kinesere.

Kinesisk lommeordbok fra Kunnskapsforlaget. Et «must» for deg som skal lære mandarin. Foto: Ark

Hvor mange timer trenger du å lære deg i uken?

Bruker du cirka to timer per uke (noe du bør ha tid til) til å lære deg kinesisk, så tar det ikke mer enn et halvt år før du forstår og fører kortere og enklere samtaler på Østens store språk. 1,3 milliarder mennesker prater kinesisk som hovedspråk, så det å kunne noen enkle fraser hjelper deg utrolig mye både i businessverden, men også på ferie til Kina.

Den mest effektive måten å lære på er å snakke med en kineser (snakk løst og fast om hverdagslige ting). Da kan du faktisk korte ned tiden med en time i uken.

Skal du lære deg skriftspråket?

Det kinesiske skriftspråket er ekstremt vanskelig, noe du bør tenke på før du setter i gang med å lære deg kinesisk. Vi anbefaler egentlig å kun fokusere på talespråket da dette tar mye kjappere tid å lære seg, i tillegg til at det er utrolig mye mer praktisk når du først har med kinesere å gjøre.
Jeg vil faktisk si at jeg begynner å nærme meg å snakke med mange forskjellige kinesiske dialekter, men det eneste skriftspråket jeg kan er for «Ni hao» (Hallo).

Hong Kongs skyline på dagtid. Foto: Reisetilkina.com
Hong Kongs skyline på dagtid. Foto: Reisetilkina.com

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.