Har du tenkt til å dra på en kollektiv gruppereise opp til den kinesiske mur når du besøker Beijing? Eller hva med en samlet busstur sammen med andre utenlandske turister når du først er i Xian – så kan du endelig få sett de flotte Terrakottakrigerne?

Vel, jeg har vært i din situasjon. Og jeg gikk ”fem på” første gang jeg var i Kina. Nå skal jeg fortelle deg hvorfor du bør holde deg unna gruppereiser og hvordan du bør legge opp besøkene til Kinas mest imponerende turistattraksjoner.

Og det jeg mener med gruppereiser er altså at man drar kollektivt sammen med en gruppe andre turister – ikke at du skaffer deg privat guide. For det er nemlig det som gir verdi: å sikre seg at man har sin helt egen guide som følger dine planer og ikke er styrt av noen stygge kommersielle hensikter.

1. Din egen tur, ditt eget tempo.

Hvis du går kjappere enn andre og er en aktiv person, så kan det virke utrolig irriterende at noen britiske pensjonister bruker dobbelt så lang tid på å komme seg opp på den kinesiske mur.

Eller hvis du har funksjonshemming, sliter med en skade, går sakte, spiser sakte eller trenger av andre grunner å gjøre ting i ditt tempo, så er det veldig deilig å slippe å føle press på å følge med gruppen overalt.

Den første kollektive turen jeg var på i Xian besto blant annet av en irsk familie som på forhånd hadde bestemt seg for å gjøre alt mye langsommere enn resten av gruppen. Ikke bare skapte det litt aggresjon blant turistene, men jeg har aldri sett en reiseleder så sint som da de bruke mer enn 30 minutter på å kjøpe et par bananer på vei til turbussen.

2. Få med deg mer av det du er interessert i.

Gruppereiser skal ofte innom flere steder på veien. For eksempel, hvis det å besøke etgreat-wall-of-china-154648_960_720 kung fu-tempel står på planen når dere skal opp og besøke den kinesiske mur, så vil dere helt sikkert stoppe her én eller to timer. Ikke lengre, ikke kortere.

Hvis kung fu er det kjedeligste du vet eller det morsomste du vet, så vil du ikke kunne regulere antall minutter brukt i dette kung fu-tempelet med mindre du har en privat reise som er skreddersydd for deg.

Du visste kanskje ikke at gruppereiser ofte har mange stopp på veien som de selv føler er ”nødvendige for turister å se”? Jeg visste heller ikke det før det plutselig var fire ting man skulle igjennom før jeg fikk se den kinesiske mur i Beijing.

3. Personlig service.

På en gruppetur er du der for reiselederen. Med en personlig guide vil vedkommende være der for deg.

Vi er alle forskjellige, så det er ingen Kina-opplevelse som burde være ”samlebånd”-aktig.

Jeg fikk i hvert fall 10 ganger mer ut av opplevelsen da jeg besøkte Den kinesiske mur for andre gang enn da jeg gjorde det sammen med en haug andre. Ikke bare får man en reiseguide som er interessert i å snakke med deg, men man får også muligheten for å ha en dialog som dreier seg om de temaene du selv ønsker å ta opp.4. Ingen stopp på irriterende turistfeller

xian
Som tidligere nevnt, så er det ikke akkurat mangel på kinesere som ønsker å selge tingene sine til utenlandske turister. Disse kjøpmennene inngår deretter et samarbeid med turistguidene som deretter legger inn et pit-stopp noen av disse butikkene som selger ”ekte kinesiske varer”.

Ikke bare er varene overpriset, men de er heller ikke interessante for de aller fleste av oss.

Når du bestiller privat guide, så bør du gjøre det klart at du ikke ønsker å bli utsatt for denne type markedsføring.

5. Mest verdi for pengene.

Greit nok – det kan kanskje koste deg et par ekstra hundre yuan (=240 norske kroner etter dagens kurs) å booke en privat guide i stedet for en gruppeguide. Men det er verdt det.

Opplevelsen blir så uendelig mye bedre og du kommer virkelig ikke til å sitte igjen på hotellrommet etterpå og tenke: ”Hva søren var det jeg egentlig brukte pengene mine på?”.

Og hvis du gjør det: tro meg, det ville vært mye verre med en gruppereise.
LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.