Vurderer du å reise til Kina i år?

Vi i Reisetilkina-teamet anbefaler at du tenker deg nøye om.

Det store reise-nettstedet Reiseduden.no har skrevet en artikkel du bør lese før avreise.


Bøker om Kina verdt å få med seg

Jeg har vært en ivrig Kina-entusiast i mange år og har lest meg opp på så mange sider av landet at jeg snart ikke vet om det finnes mer informasjon der ute (skrevet med ekstrem overdrivelseskraft selvfølgelig, men for å lage et bilde…). Etter å ha pløyet meg gjennom bok etter bok føler jeg i hvert fall at jeg har en ganske god oversikt over hvilke bøker det er verdt å lese og hvilke man kanskje ikke bør ta seg tid til å kjøpe/låne/leie.

Nye anmeldelser – de beste bøkene om Kina og for Kina-interesserte (oppdatert i år 2019)

Her er en liste over de norske bøkene som har lært meg mest om Kina, kinas språk samt kultur & historie.

BokTittelSjanger(e)Kort resuméKjøp her (Haugenbok anbefales)
"Grensen"Historie, reiseskildringerForfatteren besøker samtlige land Russland grenser til. Meget gode kapitler om Nord-Korea, Kina og Tibet.Klikk her
"Kina vs Norge"Internasjonal politikkEn oppsummering av det politiske forholdet mellom Norge og Kina fra 1950 til i dag.Klikk her
"Kina - en reise på livets elv"ReiseskildringForfatteren reiser hele Yangtze-elven og dokumenterer ulikhetene i Kinas samfunn. Den beste norske fortellingen om Kina på markedet!Klikk her
"Lonely Planet Lommeordbok"Liten ordbokEn bok med oversikt over fraser det er greit å kunne når man reiser til Kina.Klikk her

Nærmere beskrivelser av bøkene

Her går jeg litt i dybden på noen av bøkene. Jeg forklarer hvorfor jeg anbefaler dem – samt oppdaterer deg på hva du kan lære om Kina ved å lese dem.

«Grensen» av Erika Flatland

Dette er ikke en bok som egentlig handler om Kina, men Kina og nabolandene rundt er i

Grensen. Foto: Haugenbok

høyeste grad representert. «Grensen: En reise rundt Russland» er nok den beste boken jeg leste i 2018, og det sier ikke pent lite.

Prosjektet er like spennende som det er komplisert: forfatteren reiser gjennom samtlige av Russlands naboland – hvor hun starter i Nord-Korea og avslutter i Finmark. Hun virker uredd i møte med andre mennesker og kulturer, noe som gjør at folk er veldig ærlige tilbake. Hvis man for alvor ønsker å lese om hvordan Russland har hatt en påvirkning på landene rundt seg, så er denne boken et meget godt sted å starte.

Det er spesielt kapitlene om Nord-Korea og Kina jeg fant veldig interessante. I Kina jobber hun seg gjennom Harbin, Beijing og vestover mot den kontroversielle provinsen Xinjiang (mest kjent for sin muslimske befolkning). Boken er rett og slett utrolig godt skrevet, og den anbefales på det varmeste.

Til tross for at Kina ikke er representert i mer enn 20 % av boken, så vil jeg fortsatt legge den til på min anbefalingsliste.

Sjekk ut boken med oppdatert pris på Haugenbok.no (du kommer direkte til boken).

«Kina vs Norge» av Kjell Arild Nilsen

«Kina vs Norge» ble gitt ut i 2015 – ett år før det politiske forholdet mellom Norge og Kina

«Kina vs Norge». En thriller innenfor internasjonal politikk. Foto: Haugenbok

stabiliserte seg. Da boken ble gitt ut var det fortsatt iskaldt mellom Beijing og politikerne i Oslo, noe boken selvfølgelig bærer litt preg av. I de seneste år har ting løsnet, og det er ingen tvil om at forholdet har bedret seg betraktelig siden boken ble gitt ut.

Men «Kina vs Norge» er mer enn en beskrivelse av den daværende eksistensielle politiske krisen mellom landene. Boken tilbyr også en god historieleksjon om hvordan Norge og Kina har samarbeidet (og IKKE samarbeidet) siden 50-tallet. Hvis du er interessert i å lese om hvordan Norge har stått fast på sine prinsipper og ikke latt seg kue av Kinas politikere, så er dette en veldig god bok.

Selv slukte jeg boken på et par dager, men nå har jeg også en ganske særegen interesse i det politiske forholdet mellom Norge og Kina….

Sjekk ut boken med oppdatert pris på Haugenbok.no (du kommer direkte til boken).

«Mandarin: Frasebok og ordbok» av Lonely Planet

En billig, liten og kjekk ordbok som er god for nybegynnere i kinesisk. Det fine med denne

Mandarin ordbok. Foto: Haugenbok

boken er at alle fraser også står skrevet ned med kinesisk skrift, noe som betyr at du ikke trenger å være avhengig av uttalen din for å gjøre deg fortsått.

Veldig få kinesere prater engelsk, noe som gjør at du er ganske avhengig av håndbevegelser og/eller enkel mandarin for å klare deg som turist i det landet. Jeg vil nok si at Kina har den høyeste vanskelighetsgraden når det kommer til ferieland i Asia – og da er denne lillle ordboken veldig kjekk å ha.

Jeg har vært borti veldig mange av disse små lommeordbøkene som skal «hjelpe deg på Kina-reisen». Problemet er at de fleste er veldig lite brukervennlige. Enten baserer de seg på at du skal lære kinesisk uttale (hvor de fleste bokstavene uttales fullstendig forskjellig fra hva vi er vant til på norsk), eller så er de rett og slett mangelfulle.

Lonely Planets frasebok er det nærmeste jeg har sett en komplett lommeordbok på Mandarin. Den er rett og slett veldig nyttig for folk som ikke er så stødige i kinesisk…

Sjekk ut boken med oppdatert pris på Haugenbok.no (du kommer direkte til boken).

Bokanmeldelse: «Kina – En reise på livets elv»

Selv hadde jeg aldri hørt om Torbjørn Færøvik før jeg kjøpte denne boken. Generelt sluker jeg nærmest alt av bøker om Kina som kommer ut av norske forfattere, så det spiller egentlig ingen rolle hvem som har skrevet dem. Derfor var forventningene forholdsvis moderate da jeg bestilte boken «Kina – En reise på livets elv».

Men herregud for en leseropplevelse det var. Før jeg beskriver premisset med boken kan jeg like så godt komme med konklusjonen: dette er den beste reiseskildringen av Kina som noensinne er utgitt av en norsk forfatter. Punktum finale.

Hva handler boken om?

Færøvik starter sin reise i verdensmetropolen Shanghai. Derfra reiser han med en stor båt nedover Yangzte-elven, som ofte blir kalt «Kinas pulsåre».

Til tross for at boken ble utgitt i 2003 har han fortsatt virkelighetsnære beskrivelser av kontrastene i det kinesiske samfunnet. Skyskraperne som står på rekke og rad i business-distriktet Lujiazui blir kjapt et tilbakelagt kapittel, og små bondesamfunn der tiden har stått stille i tusenvis av år begynner å bli virkeligheten når båten nærmer seg storbyen Chongqing. Forfatteren beskriver i detalj hvordan han møter mennesker fra alle samfunnslag i Kina, og hvordan dette etter hvert former hans bilde av verdens mest befolkede land.

Dette er en bok jeg virkelig anbefaler til alle. Hvis du har en brennende interesse for Kina, Kinas kultur og/eller det å reise rundt i Kina er det et helt naturlig valg. Og hvis du kun ønsker å lese en god bok, så er det også noe jeg absolutt vil anbefale.

Du kan finne boken hos Haugenbok ved å klikke her.

Are Kalvø – «Våre venner kineserane»

«Èn mann. To spisepinner. 158 Kina-restauranter.»

Sånn starter Are Kalvøs bok om norske Kina-restauranter. Prosjektet er like enkelt som det er absurd: reise rundt i alle norske kommuner som har en Kina-restaurant og spise minst ett måltid på hver av dem.

Kalvø er en ekspert på å ta nordmenn og «norske folkelige tradisjoner» på kornet. Etter å ha lest «Syden» var jeg ikke i tvil om at jeg var nød til å lese «Våre venner kineserane». Stilen er lett, språket enkelt å lese og boken er noe man ferdiggjør på èn uke. Her skal du ikke tenke at du lærer noe særlig om kinesisk kultur eller mattradisjoner. Fokuset ligger mer på hvordan nordmenn ser på kinesisk mat, og hvilke opplevelser man får ved å besøke Kina-restauranter som ligger i Norge.

«Våre venner kineserane» er vel en typisk «terningkast 4»-bok. Morsom og underholdende, men også litt forglemmelig. Men så lenge det er en bok om Kina skrevet på norsk, så følte jeg at det var riktig å legge den til i denne artikkelen.

Her kan du kjøpe boken hos Haugenbok.

Gamle anmeldelser – fra 2015 og tidligere

Jeg har delt inn artikkelen i tre kategorier:

1. Reiseguider – hva du som turist trenger å vite om Kina.
2. Språklige hjelpemidler – hvordan lære seg kinesisk kjappest mulig med anbefalt litteratur?
3. Kinas historie.Reiseguider

I denne kategorien er det faktisk bare èn bok jeg vil anbefale. Grunnen til det er at det er en så god bok at alle turister til Kina opplever å få sitt behov dekket om de kjøper inn denne. Selv har jeg brukt den flittig på alle mine nylige turer til Xian, Shanghai og Beijing – og det har aldri skortet på informasjon.

Boken er utstyrt med kart, detaljerte beskrivelser om hver by samt restauranttips og andre finurlige ting som er fint å ha med seg som turist til Kina.

Dette er rett og slett en bok som i mine øyne står til terningkast 6!

Oppdatering i 2019: «Kina» av Gyldendals reiseguider anbefales ikke lengre

Dette er en bok jeg anbefalte etter å ha vært på min første Kina-reise i 2010. Ettersom den er skrevet i 2008, så var fortsatt mye av informasjonen nyttig. Jeg opplevde kun èn gang at en anbefalt restaurant eller cafè var blitt lagt ned eller stengt på grunn av konkurs. Da jeg trålet meg gjennom Shanghais gater i starten av 2019 med denne boken på slep så jeg at den rett og slett ikke er relevant lengre.

Hvis man forstår hvor kjapt ting endrer seg i Kina, så forstår man også at en slik reiseguide kun vil være aktuell i 3-4 år. Nå vil jeg for all del anbefale å heller lese oppdatert informasjon på nett enn å betale nærmere 400 kroner for denne boken.

Boken kalles «Kina» (utgitt av Gyldendal forlag) og kan kjøpes:
Her hos Ark.no.

«Kina» av Gyldendal forlag. Den eneste reiseguiden du trenger. Foto: Ark

Bøker for å lære kinesisk

Den første boken jeg startet med da jeg skulle lære meg kinesisk var «Kinesisk lommeordbok» – en bok jeg undervurderte noe så grusomt i starten. Selv startet jeg på kurs på universitetet for å lære meg kinesisk og fikk en del materiale utdelt der, men ingen var så gode som denne boken.

Boken er lett å slå opp enkeltord i, lett å finne frem hele fraser i (feks til taxisjåfører og restaurantpersonale) i tillegg til at den er liten og lett å få med seg.

Hele boken baserer seg på skriftspråket Pinyín som er en vestlig omskriving av kinesiske tegn, noe som betyr at du selv kan sitte hjemme og uttale ordene uten å måtte gå gjennom et skriftspråk du ikke forstår.

År 2019, oppdatert informasjon: Jeg vil nå egentlig ikke anbefale denne boken lengre. Lommeordboken fra Lonely Planet, som jeg linker til øverst i artikkelen, er en mye bedre og mer hendig lommeordbok å ta med seg på ferie til Kina.

Boken kalles «Kinesisk lommeordbok» (utgitt av Kunnskapsdepartementet) og kan kjøpes:
Her hos Ark.no.

Kinesisk lommeordbok. Foto: Ark

Kinas historie

Det finnes et par bøker om Kinas historie jeg også vil anbefale. Innenfor dette feltet har jeg en genuin interesse og sikkert lest 10+ bøker (hvor brorparten har vært på engelsk) – men det er absolutt en del litteratur som er god på norsk også.

Her er de to bøkene jeg kan anbefale om Kinas historie på norsk.

«Kinas økonomi» er en bok om utviklingen i det økonomiske Kina. Hvordan har et land med lukket økonomi blitt en soleklar verdensener på produksjon samtidig som Shanghai har blitt det finansielle verdenssentrumet?

Dette og mye annet diskuteres i boken, som blant annet er skrevet av Asia-ekspert Jo Inge Bekkevold.

En utrolig velskrevet bok som treffer økonomiivrige nordmenn midt i hjertet. Vinklingen i flere av kapitlene ligger også på hvordan Norge vil dra nytte (eller bli affektert) av den økonomiske utviklingen i Kina.

Boken er utgitt av Gyldendal forlag og kan kjøpes:
Her hos Ark.no

«Kinas økonomi» av Jo Inge Bekkevold. Foto: Ark

Den beste oppsummeringen av hele Kinas historie fra A til B klarer Knut Berger å oppsummere i boken «Kina». På Ark.nos nettsider står følgende om boken:

«Forfatteren mener at det er viktig å se de forskjellige tids-epoker i Kinas historie i sammenheng. Han har derfor søkt å gi en fremstilling av dynastifasen fra ca. 2200 år f.Kr. til 1911, «den urolige mellomperioden 1912-1949″, da partiet Guomindang under Chiang Kaishek og fra 1921 Kinas Kommunistiske parti og i perioden 1930-1945 Japan var viktige aktører.»

En velskreven bok som tar deg med på en reise i Kinas historie uten å gå alt for mye i dybden. Perfekt for nordmenn som ønsker å sette seg inn i Kinas historie uten å ha alt for mye bakgrunnskunnskap.

Boken (utgitt av Kolofon forlag) kan:
For øyeblikket ikke kjøpes (anno 2016)

«Kina» av Knut Berger. Foto: Ark

 

2 KOMMENTARER

  1. Takk for listen!

    Selv har jeg kommet meg gjennom Are Kalvøs bok om kinarestauranter i Norge. Dette er faktisk boken som fikk meg ganske interessert i Kina. Veldig få norske forfattere gidder å skrive om Kina, og jeg tror det faktisk har en sammenheng med at markedet ikke er så ufattelig stort. For hvem er det egentlig i Norge som interesserer seg ordentlig for Kina, sånn sett bort fra enkelte toppolitikere som har det som jobb?

  2. Veldig, veldig interessant. Har lest meg opp på Asia de siste årene, og spesielt Kina & Japan-bøker er jeg mer enn gjennomsnittlig interessert i. Desto mer man leser om de to landene, desto mer forstår man hvor utrolig ulike de er.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.