Jetlag er noe som generelt får veldig lite oppmerksomhet før nordmenn legger ut på lengre turer til andre kontinenter. I denne artikkelen skal jeg forklare viktigheten av å føre en god «jetlag-strategi» for å få mest mulig ut av Kina-reisen sin. Jeg skal også gi deg noen tips til hvordan du kommer deg i riktig døgnrytme så fort som overhodet mulig.

PS! Jeg begynte å skrive denne artikkelen som student. Da visste jeg lite om hvordan man fikset jetlagen sin. Nå, etter å ha reist tur-retur Kina-Norge mer enn 10 ganger, så har jeg begynt å få en idé om hvordan ting fungerer.

Jeg har nylig ankommet Kina igjen for å ta mitt andre semester i økonomi her nede, og overgangen fra Norge har vært hard på mange måter. Ikke bare er det litt tyngre luft her i Beijing enn det er i Oslo, men døgnrytmen er også ganske vanskelig å omstille.

Enorme bygninger med god opplysning setter stemning på kveldstid. Foto: Reisetilkina.com
Enorme bygninger med god opplysning setter stemning på kveldstid. Foto: Reisetilkina.com

Hvor stor tidsforskjell er det på Norge og Kina?

Nå som det er vintertid i Europa vil det være syv timers forskjell. Det høres kanskje ikke mye ut, men det gir et ganske signifikant utslag når man ikke er vant til å reise på denne måten.

Når det er sommertid er det åtte timers forskjell, noe som er betydelig. Kina ligger naturligvis foran Norge, noe som betyr at klokken 10:00 i Norge er 18:00 i Kina.

Da jeg ankom Kina til første semester brukte jeg nærmest to uker på å fikse jetlagen. Jeg lærte mye den gang.
Hvordan fikse jetlagen?

Nå prøvde jeg følgende taktikk for å fikse døgnrytmen:

1. Ikke sove på flyet.
2. Få i seg litt alkohol når du har kommet frem til Kina.
3. Sove. Men ikke sov før kvelden er omme!
4. Være klar på at du har planlagt hele neste dag.

Det gikk bedre enn forventet. Nå skal jeg på ingen måte anbefale folk å drikke alkohol for å få sove, men hvis du vet at du sliter med å fikse døgnrytmen kan medisinering gjennom alkohol være løsningen. Nå har jeg reist til Kina tre ganger hvor jeg to ganger brukte utrolig lang tid på å fikse jetlagen og én gang hvor jeg hadde en mye mer behagelig overgang.

Med mindre du legger planer vil du «aldri» komme deg ut av sengen. Da jeg begynte å jobbe i Kina merket jeg at jeg var tvunget til å justere jetlagen etter hvilket ansvar jeg har. Hvis jeg flyr den 2. juli og skal være på jobb 4. juli, så vil jeg selv bli nødt til å strukturere søvnrytmen etter det.

Har det mye å si hvilke flyselskap man flyr med?

Ja, det har det.

To ting er ganske avgjørende på hvordan man føler seg når man kommer frem til enten Kina eller Norge:

1) Tidspunktet for flyavgangen.
2) Komforten ombord på flyet.

Selv liker jeg å ta et grytidlig fly fra Shanghai med Finnair. Da ankommer jeg Oslo rundt 18:00 lokal tid, og jeg har god tid til å dra hjem og få et par timers avslapning på kveldstid før jeg legger meg. Det samme gjelder andre veien. Hvis jeg ankommer Shanghai tidlig om morgenen vil jeg ofte slite med å holde meg våken hele dagen (jeg sliter med å sove på fly). Hvis du ønsker mer informasjon om hvilke flyselskap som flyr til Kina, så vil jeg anbefale å lese denne artikkelen. Den gir deg full oversikt.

ÈN KOMMENTAR

 1. Nå har jeg mer erfaring enn nesten «noen» annen nordmann angående Kina. Har gått Kina-studier på 80-tallet, bodd 10 år i Kina og jobbet mot det kinesiske markedet gjennom det private næringslivet siden starten på 2000-tallet.

  Har aldri slitt med å sove på vei til Kina.

  Ting du trenger:

  – Å bestille ALT ANNET enn aeroflot
  – et par drinker eller øl på flyplassen
  – god natt.

  – plutselig våkner du i Beijing uten noen problemer

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.