Hvordan lære kinesisk

Det er en del ting som du bør vite før du begynner å lære deg kinesisk. Først av alt må du vite at det ikke er ett, men to språk som snakkes i Kina.

Mandarin er helt klart det mest utbredte språket, og snakkes både i store byer som Xian, Beijing og Shanghai. Så dette er for alvor det språket du bør lære deg om du skal flytte til store byer i Kina.

Men i Hong Kong er det en annen form for kinesisk som snakkes. Kantonesisk er utrolig mye vanskeligere enn mandarin (om mulig!) og snakkes av mye færre mennesker. Så skal du lære deg kinesisk; velg mandarin. I hvert fall nå i starten. Og med mindre du skal flytte til Hong Kong eller andre sørlige deler av Kina.

Det kan også nevnes at kantonesisk ikke undervises på skoler eller høyskoler. I tillegg er det sånn at alle som bor i Guangzhou og Hong Kong også behersker mandarin, så det er rett og slett ingen grunn til å lære seg annet enn Mandarin som utlending.

Til deg som nettopp har begynt: hva kreves det for å lære kinesisk?

Beijing Language University. Her går det flere nordmenn. Foto: Reisetilkina.com
Beijing Language University. Her går det flere nordmenn. Foto: Reisetilkina.com

Så.. nå som du har bestemt deg for å lære deg kinesisk (mandarin) bør du følge følgende råd:

1. Ikke tro at kinesisk er et språk som er lett å lære. I hvert fall ikke for oss i den vestlige verden.

2. Den kinesiske kulturen er en stor del av språket, og mange ord er knyttet direkte opp til ting i dagliglivet i Kina. Så det lønner seg å sette seg inn i den kinesiske kulturen før du begynner å lære deg språket.

Jeg fant ut at det er UTROLIG vanskelig å lære seg kinesisk når man er hjemme i Norge. I Kina er jeg omgitt av kinesiske karakterer og hører mandarin hvor enn jeg går. Når jeg er hjemme på «ferie» i Norge er det ikke bare vanskelig å finne noen å lære seg språket sammen med, men motivasjonen er heller ikke helt på topp.

3. Vær innstilt på å bruk mange timer på å lære deg kinesisk. Ting tar tid, spesielt det å lære et nytt språk. De sier det at fransk tar 550 timer å lære seg, tysk 450 timer mens det tar 1650 timer å lære seg kinesisk.

Du har en stor arbeidsmengde foran deg.

4. Ta et standpunkt VELDIG tidlig på om du også vil lære deg det kinesiske skriftspråket eller kun talemåten.

Hvis du har en drøm om å èn dag både lese og skrive kinesiske tegn, så kan du ta en titt på denne artikkelen. Her skriver jeg om prosessen det tar å lære seg et kinesisk tegn fra «bar bakke». Ved å bruke denne selvlærte metoden har jeg klart å lære meg rundt 3000 tegn, og kan nå lese de aller fleste karakterer jeg møter på i Kina.

5. Skaff deg en lommeordbok (anbefaler denne fra Haugenbok.no) som har nyttige fraser og simpel Pinyín-oversettelse fra kinesisk til norsk. I skrivende stund koster den knapt 100 kroner, så det er en god investering.

Har brukt den i årevis og den er veldig enkel og god – i tillegg til at det faktisk er en ganske smal investering.

Foto: Haugenbok.

Nå fikk du noen råd til hvordan du skal begynne å lære kinesisk. Vi anbefaler også at du tar del i et program på internett – mange av de har flotte funksjoner som mulighet til å skaffe seg en kinesisk «videoblogg-venn» og slikt.

Oppsummering

Med en kinesisk lommeordbok, stå-på-vilje og en innstilling om at du faktisk kommer til å lære noe som er veldig ulikt norsk, så tror jeg at det skal kunne gå i orden.

Lykke til! 🙂

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.