Først svarer jeg på et spørsmål fra en ivrig leser som har spurt om hvordan det er å jobbe i Kina som utlending. Deretter, senere i artikkelen, skriver jeg om egne erfaringer med det å jobbe i Kina.

Spørsmål:

Heisann,

som en nordmann lurer jeg på hva slags jobber du vanligvis får i Kina?

De fleste av mine vestlige venner er lærere. Jeg lurer på om det er noen andre jobber som kan være relevante for en nordmann?

Takk!

Svar:

Det er utlendinger som arbeider i nesten alle felt på det kinesiske arbeidsmarkedet. Fra TV og øvrig journalistikk til finans, bank og business. Ingeiører, designere og markedsførere finnes det selvfølgelig også veldig mange av da det er mange nordiske og firmaer som har begynt å bygge seg opp i Beijing og Shanghai.

Og ikke glem diplomatene som jobber i Beijing og andre byer med diplomatiske oppdrag. I tillegg er det ganske mange mennesker som arbeider freelance (som lærere, oversettere, journalister eller lignende yrker) og andre er selvstendig næringsdrivende hvor de eier og driver barer, kafeer, restauranter og andre små bedrifter.

Det er i hvert fall svært populært å jobbe som engelsklærer i Kina for vestlige folk.
Egne erfaringer med å jobbe i Kina

Hver gang jeg møter noen i Norge som hører at jeg jobber i Kina, så får jeg nesten alltid de samme spørsmålene. Her skal jeg prøve å svare på alle.

Hvordan finner man en passende jobb?

Jeg skal ærlig innrømme at jeg mener det er vanskelig å finne en jobb i Beijing eller Shanghai hvis man bor i Norge. Når man er på plass i Kina allerede er det en mye enklere jobb.

Uansett er Linkedin stedet å søke. Alle posisjoner som lyses ut rettet mot utlendinger i Kina kommer via Linkedin.

Kan jeg finne en jobb i Kina uten å kunne kinesisk?

Det er mulig, men vanskelig. De aller fleste stillinger krever at man kan både engelsk og kinesisk.

Derfor er det også vanskelig å bytte jobb i Kina hvis man har lyst til å ta «det neste steget». Ofte kreves det er kinesisknivå på et profesjonelt nivå, noe som det kanskje tar fem-seks år å lære seg til tross for at man bor her nede.

Har du noen eksempler på jobber som du eller dine vestlige venner har i Kina?

Det har jeg.

Head of Partnerships i en stor internasjonal nettbutikk

Selv har jeg drevet med internettmarkedsføring hele livet mitt, og var heldig å få en manager-posisjon rett etter endt utdanning. Arbeider i en nettbutikk som selger varer til hele verden, og da var det greit å ha en som kunne beherske skandinavisk, engelsk og kinesisk. I tillegg hadde jeg nærmere 10 års erfaring med markedsføring på nett da jeg startet i stillingen, noe som var ganske unik da jeg kun var 28 år.

Her er et bilde av meg (han høye til venstre som er utkledd som en parkeringsvakt) og noen kolleger under en Halloween-fest:

Halloween-fest på kontoret i Shanghai. Foto: Reisetilkina.com

Salgssjef for en melkepulverprodusent

En kamerat av meg jobber med internasjonal salg og ekspansjon i en av de største leverandørene av melkepulver i Kina. Til tross for å være stasjonert i Kina, som er deres største marked, så reiser han verden rundt for å selge produktene til andre land.

«Sourcing»-ekspert med eget foretak

Veldig mange bedrifter i andre land har produksjonsfasiliteter i Kina. Da er de veldig ofte avhengig av gode kontakter for å bli satt i kontakt med folk som vet hvor ting bør produseres.

Kameraten min har et firma som hjelper utenlandske, og da spesielt skandinaviske, bedrifter med å finne fabrikker som kan produsere deres varer til en høy kvalitet.

Kan du jobbe som engelsklærer i Kina?

Av en eller annen grunn, så er det mange utlendinger som har en drøm om å komme til Kina og lære kineserne engelsk. Dette var et reellt alternativ for nordmenn før 2016, men det året endret reglene seg. Nå skal man ha et pass fra en av landene hvor det finnes «native english speakers» (England, USA, Sør-Afrika, osv.) for å få et arbeidsvisum på grunnlag av at man skal være engelsklærer.

Hvis du ønsker å lese mer om det å være engelsklærer i Kina, så kan du lese denne artikkelen.
LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.