Høres det spennende ut å jobbe som engelsklærer i Kina?

Drømmen kan bli sann. Vi har plukket ut noen ting du må tenke på før du kan jobbe som engelsklærer i Shanghai, Beijing eller i litt mindre byer enn dette igjen.

Det finnes et flusst av vestlige mennesker som jobber som engelsklærere i Kina. I følge The Economist var det i 2011 rundt 300 millioner kinesere som aktivt lærte engelsk, noe som naturligvis skaper et krav om å ha mange gode lærere. Og veldig mange av dem kommer fra Europa.

Kvalifikasjoner.

american-1209605_960_720

Du må ha en pedagogisk sertifikat til å undervise i engelsk, og dette kommer i form av en TEFL-sertifikat. Hvis du allerede er en lærer vil det bli mye enklere for deg.  Du må også inneha gode engelskkunnskaper, på et noe høyere nivå enn den jevne videregåendestudent.

Nå skal det også sies at det har blitt strengere krav for å være engelsklærer i Kina enn det var tidligere. Som følge av lav kvalitet på undervisningen har myndighetene strammet inn slik at det primært er folk som har engelsk som førstespråk (engelskmenn, amerikanere, australiere, etc.) som får arbeidsvisum som engelsklærer.

Men du kan alltid forsøke. Det finnes mange byråer som er mer enn behjelpelige med å veilede europeere som vil prøve seg et par semestere som lærere i Asia.

Hvor mye tjener man?

Det å jobbe som engelsklærer i Kina er ikke noe man blir særlig rik av. Du kan forvente å tjene rundt 10000-15,000 norske kroner i måneden. Alt avhenger av hvor god lærer du er og hvilken skole du bli plassert på.

En trend jeg har sett mens jeg har bodd i Kina er at de skolene som ikke er plassert midt i Shanghai og Beijing vil gi høyere lønn da det er mindre attraktivt for europeere å bosette seg utenfor byene.
Hvor mye koster det å bo i Kina?

money-938269_960_720

Som alle andre land, varierer levekostnadene kraftig mellom by og mer landlige områder. Lønningene er høyere, men så er også levekostnadene større i en stor by.  Et enkelt måltid basert rundt ris eller nudler vil koste 5 RMB (4,80 norske kroner), mens et skikkelig måltid for fire personer på en enkel restaurant vil koste 60-100 og på en dyr restaurant, 200 – 300.

Med andre ord er det ikke veldig dyrt å dra på restaurant i Kina. Med mindre du er i sentrum av Shanghai.

Hva med språket?

Forvent ikke at alle i h3 eller Shanghai snakker engelsk fordi selv om hver elev i Kina vil lære litt engelsk, vil de fleste ikke bruke det og glemme det etter en kort stund. Også de fleste av skiltene vil normalt bare være i kinesisk. Dette kan være spesielt vanskelig hvis du ønsker å ta en lokal buss. Det nasjonale språket er mandarin og undervises på alle skolene, men forskjellige dialekter snakkes i hver by. Ikke forvent å lære mandarin, og deretter forstå en samtale i Shanghai. Derfor er det utrolig vanskelig å lære seg kinesisk – du vet aldri hvor du kan få bruk for det.

Så det å bo i Kina vil nok by på en del overraskelser som engelsklærer. Som regel er det helt basic engelsk man blir satt til å lære bort til barn og voksne, noe som kan være overkommelig – men alt er enklere om du også snakker bittelitt kinesisk.

Det er derfor de fleste engelsklærere ønsker å bo i Shanghai eller Beijing. Dette er byer som tross alt har et ganske stor internasjonalt miljø. Hvis man blir «utstasjonert» i en liten by i Sichuan-provinsen, så er det ingen vei utenom å lære seg kinesisk SPORENSTREKS.
LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.