Fordeler med å lære seg kinesisk (mandarin)

Har du noensinne tenkt på at kineserne snakker veldig annerledes enn oss nordmenn? I så fall har du nokrett. I Kina prater de et språk som kalles mandarin og som har en helt annen gramatisk oppbygning enn det norsk har.

Skriftspråket er «tradisjonell» kinesisk i Taiwan og «simplifisert» kinesisk i Kina og kan tydes via 50,000

Tegnet for "kjærlighet". "Ai" på pinyin.
Tegnet for «kjærlighet». «Ai» på pinyin.

forskjellige tegn. Men det er først og fremst det muntlige det settes pris på at du kan i Kina.

Her er fem grunner til å lære seg kinesisk dersom du skal på reise til Kina.

NB! Før vi begynner på disse fem punktene, så skal du vite at forfatteren av denne artikkelen (meg) har lært meg kinesisk de siste fire årene. Hvis du ønsker å se hvordan hele prosessen foregår for å lære seg mandarin kjappest mulig, så kan du gå til denne artikkelen

1. Kineserne er generelt svært dårlige i engelsk.

Dette gjelder alt fra politimenn til hotellansatte – engelskkunnskapene er svært dårlige overalt. Som om ikke det er nok, så virker det som om kineserne får panikk i det de ser en med vestlig utseende – engelsk betyr FARE!! for enkelte kinesere som ikke alltid er villig til å snakke språket.

Hva jeg har opplevd er at det ikke alltid er dårlige kunnskaper, men heller motvillighet som gjør at man sliter med å kommunisere med kineserne.

Det du skal huske på er at det tidligere ikke har vært særlig utbredt å ha god engelskopplæring i skolen. Med andre ord: det er svært få britiske eller amerikanske lærere som flytter til Xitang (西塘)for å bli engelsklærere. Det resulterer i at de som underviser i engelsk på skolene egentlig ikke kan engelsk i det hele tatt, og resultatet blir deretter.

Ting har riktignok bedret seg de siste årene, men du skal fortsatt være veldig heldig for å finne noen kinesere på gaten, i restauranter eller blant taxisjåfører som du kan kommunisere med.

2. Det er 1,3 milliarder(!) mennesker i Kina, og over 95 % har Mandarin som sitt førstespråk.

Bare det faktum at du åpner kommunikasjonskanal med 1,2 milliarder mennesker bør gjøre at du kan tenke på å lære deg noen gloser.

Les også: Rosetta Stone (mandarin) anmeldelse

Det er flere og flere arbeidsgivere i Norge som setter mandarin-kunnskap veldig høyt når de skal finne nye talenter. Dette er for øvrig den primære grunnen til at jeg personlig har satt meg et mål om å snakke litt mer enn grunnleggende kinesisk når jeg en dag flytter hjem til Norge.




3. Simpel kinesisk er lettere enn du tror

Ved første øyekast kan tegnene og det noe spesielle utseende på bokstavene virke avskrekkende, men både russisk og finsk regnes å være dobbelt så vanskelig å lære for oss nordmenn.

La meg først spesifisere litt: det er utrolig vanskelig å komme opp på et høyt nivå. Men det er faktisk ganske lett å lære seg de første 50 glosene som gjør at du kan spørre om toalettet eller en spesiell rett på en restaurant.

Eventuelt kan du bare gi opp og lære deg frasen «Ting bu dong» ( 听不懂 ) som rett og slett betyr: «Jeg forstår ikke hva du sier«. 🙂

Kinesiske tegn er uforstående for oss nordmenn. Dette er «Ting» som betyr «Stopp!».

4. Kina er et land i sterk økonomisk vekst.

BNP (bruttonasjonalproduktet) har steget med rundt 300% i fem år på rad – noe som vil si at det er i Kina ting kommer til å skje i businessverdenen fremover. Det å ha på CV-en at du kan mandarin gjør deg til en dyktig kandidat i fremtiden.

Nå har jeg selv tatt HSK4 (Hanyu Shuiping Kaoshi Level 4), noe som betyr at jeg kan snakke med kinesere i dagligtale om alt mulig. Jeg merker selv at det er svært viktig å ha når man skal jobbe i Kina – og jeg tviler ikke på at jeg får bruk for det når jeg en dag pakker sakene og flytter hjem til Norge.

5. Kunnskap er makt.

Veien til en topplederstilling i et stort internasjonalt firma er mye, mye kortere dersom du kan flashe med språkkunnskaper. Kinesisk er, som tidligere nevnt, et av de mektigste språkene i verden og kommer til å være en stor del av den teknologiske utviklingen i fremtiden.

Om ikke dette er nok til å lære seg kinesisk, så har du kanskje andre grunner selv? Det er uansett flere grunnen til å lære seg kinesisk enn til å ikke lære seg et. Bruk tre-fire timer hver uke, så har du i hvert fall grunnlaget for å kunne prate kinesisk på ferie i Kina etter et halvt år.

Kjøp deg en bok eller let litt rundt på internett, så skal du kjapt se at det er flere gode alternativer til å lære seg mandarin og tradisjonell kinesisk – både gratis og mot en liten slant med penger.

Bonus: Så man vet hva man spiser..?

Mange menyer på små kinesiske restauranter (selv i Beijing og Shanghai) er kun på kinesisk. I dette tilfellet er det kanskje enkelt å se hva som serveres, men det er ikke alltid så lett:

Skorpioner til salgs i Beijing. Foto: Reisetilkina.com

Hva synes du? Kunne du la deg friste av noen deilige skorpioner fra Wangfujing-markedet i Beijing?




LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.