En overskuddskvinne (sheng nu på kinesisk) er betegnelsen på kinesiske kvinner som ikke har funnet seg en partner når de har passert 27 år. Betegnelsen er veldig kontroversiell og degraderende, men blir fortsatt brukt av både statsapparatet og blant den kinesiske befolkningen.

Hva med menn? Er de «overskuddsmenn»?

I tradisjonell kinesisk kultur ligger det ikke like mye press på mannen for å gifte seg i rett alder. Og merk at jeg skrev: alder. For det er absolutt et press på kinesiske menn for å finne seg en kone.

Allikevel er det sånn at kineserne ikke nødvendigvis ser på en ugift 30 år gammel mann som noe unormalt. Men hvis en kvinne er 30 år gammel uten å ha funnet seg en make, så er det umiddelbart noe galt med henne.

Kinesisk nyttår og press fra foreldrene

Hver eneste gang det nærmer seg kinesisk nyttår hører jeg flere av mine single venninner klage over at de ikke ønsker å dra hjemover. En stor del av nyttårsfeiringen handler (dessverre) om å presse de ugifte kvinnene i familien til å finne en kjæreste. Og de som tror at det er et enkelt spørsmål eller to fra foreldrene tar nemlig feil. Hele slekten er ofte med på å putte press på damer når de nærmer seg 25-årsalderen.

Les også: Alt du trenger å vite om den kinesiske nyttårsfeiringen

Det finnes tilfeller hvor damer har spurt mannlige kolleger eller venner om de kan ta en svipptur hjem til hjembyen under kinesisk nyttår og lyve om at de er deres utkårede – kun for å slippe dette evige maset.

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.