Shanghai er byen som vokser

Det som er litt spesielt med Shanghai er at det er en by i utvikling – til tross for at den allerede teller 25 millioner mennesker. Jeg så en dokumentar om byen på NRK for en stund siden som omhandlet byggeprosjekter i Kina, der Shanghai og Beijing var i fokus.


Beijing på grunn av den nydelige kinesiske arkitekturen som preger både hverdagslivet i gatene og ikke minst turistattraksjonene.

Shanghai på grunn av den moderne stilen som for alvor minner om New York i USA. Dette er en by som har en ekstrem

Shanghai kan være et shoppingmekka for de med mye penger.

tilflytning av nye mennesker, og byen kommer i løpet av 2050 til å telle så mange som 50 millioner mennesker i følge den dokumentaren jeg så.

50 millioner mennesker i èn by – altså 10 ganger så mange som finnes i hele Norge. Dette er såpass både skremmende og imponerende tall at det selvfølgelig byr på en hel del problemer i bybildet. Shanghai har en godt utbygd infrastruktur med en førsteklasses metrobane og to store og flotte flyplasser.


Shanghai blir dobbelt så stor

Dette vil i fremtiden måtte utvikles til å bli dobbelt så stort. I tillegg vil man anta at lyntoget som nettopp har blitt satt opp mellom Beijing og Shanghai vil øke såpass mye i kapasitet at man vil slite med å finne plass til alle som skal pendle den retningen.

Men det skal sies èn ting om den enorme tilflytningen til Shanghai som kanskje de aller fleste allerede kjenner godt til; det er

TV-tårnet sett fra andre siden av elven.

ikke en befolkningsvekst i Kina som skaper denne ekstremversjonen av urbaniseringen. Dog er det slik at folketallet faktisk er på vei nedover som følge av en ettbarns-politikk som er innført av myndighetene.

”Problemet” er bare at man i større grad ser at inntektene i form av kroner og øre trekker mer og mer mot de større byene og det blir mindre for bønder å hente ute på landsbygden. Derfor er det veldig mange som trekker inn i ukedagene for så å dra ut igjen på landsbygden i helgene og gi familien penger og mat.

Hvor kjapt Shanghai kommer til å vokse er det enda ingen som vet, men det er i hvert fall sikkert at det er en meget turistvennlig by som kan by på både et helt ellevilt uteliv, spennende arkitektur og ikke minst en hel haug med masse forskjellige aktiviteter – og veldig, veldig mange mennesker.

”Se Shanghai og dø!”, er det veldig mange som lever etter. For dette er garantert en by du ikke vil gå glipp av dersom du liker å feriere i spennende storbyer.
ÈN KOMMENTAR

LEGG IGJEN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.